Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Πριν και μετά τα οπτικά εφέ. Απομυθοποίηση του σινεμά, τώρα

Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/humor/prin-kai-meta-ta-optika-efe-apomythopoihsh-toy-sinema-twra.3836326.html



Η μαγεία των οπτικών εφέ μέσα από τα καρέ που μας βάζουν πίσω από τις κάμερες, στα στούντιο των γυρισμάτων. Από τους Avengers στο Game of Thrones και στο RoboCop, οι πρωταγωνιστές των ταινιών όπως δεν τους έχετε ξαναδεί

Κείμενο: Χρήστος Δεμέτης


Η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στον κόσμο του θεάματος να κάνει θαύματα. Η απογείωση των visual effects λαμβάνει χώρα στις sci-fi ταινίες, όπως το Star Wars που παίζεται αυτό τον καιρό.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια επιλογή από σκηνές πριν και μετά την ψηφιακή τους επεξεργασία. Στον κόσμο του κινηματογραφικού green-screen μια κούκλα μπορεί να μεταμορφωθεί σε δράκο ή σε τίγρη, όπως για παράδειγμα στο Game of Thrones ή τη "Ζωή του Πι", του Ανγκ Λι. Ο κόσμος των βιβλίων του Τόλκιν παίρνει σάρκα και οστά και οι 300 μεταφέρονται στο "φυσικό" τους περιβάλλον.
Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, αυτό που χρειάζεται είναι ένα πράσινο ή μπλε πανί. Ο ηθοποιός φαντάζεται τη σκηνή, τη μάχη ή το εικονιζόμενο τοπίο και υποδύεται τον ρόλο του. Στη συνέχεια γίνεται χρήση της τεχνικής των επιπέδων που αλληλοκαλύπτονται ώστε να συνθέσουν την τελική εικόνα που λαμβάνει ο θεατής.
Κάτι ανάλογο γίνεται και στα πάνελ με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Εκείνος που ανέπτυξε την τεχνική του blue screen (ή green screen αργότερα), ήταν ο ελληνικής καταγωγής και βραβευμένος με Όσκαρ,Πέτρος Βλάχος που πέθανε το 2013 στο Λος Άντζελες σε ηλικία 96 ετών. Η πρώτη φορά που η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε ήταν στην περιπέτεια φαντασίας "Ο κλέφτης της Βαγδάτης" το 1940. Ο Βλάχος στην δεκαετία του 1950 την ανέπτυξε περισσότερο χάρη σε μια ειδική τεχνική μέσω της οποίας γίνεται διαχωρισμός στα χρώματα.
Το αποτέλεσμα της τεχνικής αυτής μπορεί να φανεί σε ταινίες όπως το "Μπεν Χουρ" του Γουίλιαμ Γουάιλερ (στη σκηνή των αρματοδρομιών του Κολοσσαίου) αλλά και στα "Πουλιά" του Άλφρεντ Χίτσκοκ στην σκηνή όπου βλέπουμε τα πουλιά να επιτίθενται κατά της Τίπι Χέντρεν.

Για αρχή, ένα βίντεο:



Περισσότερες εικόνες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο: http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/humor/prin-kai-meta-ta-optika-efe-apomythopoihsh-toy-sinema-twra.3836326.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου