Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Πώς γυρίζονται τα οπτικά εφέ στον κινηματογράφο (βίντεο στα ελληνικά)

(πηγή: http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/726411/pos-gurizodai-ta-optika-efe-ston-kinimatografo)

Πώς γυρίζονται τα οπτικά εφέ στον κινηματογράφο

Ακόμα και γνωρίζοντας πως η τίγρης με την οποία πάλευε ο Ανγκ Λι στη «Ζωή του Πι» ήταν ένα μπλε πάνινο αρκουδάκι η αίσθηση της άγριας μάχης μαζί του δεν διαφοροποιείται στον τηλεθεατή αφού όσο κι αν ψάξει κανείς βλέποντας την ταινία δεν εντοπίζει κανένα ψεγάδι.


Γράφει η Νίκη Παπάζογλου

Άλλωστε στον κόσμο του κινηματογραφικού green-screen ή και άλλων χρωματικών αποχρώσεων, τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν. Ο κόσμος των βιβλίων του Τόλκιν γίνεται «υπαρκτός», το διάστημα υποδέχεται κοντά του τη Σάντρα Μπούλοκ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο μπορεί να κάνει τις βόλτες του στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20 και να γερνάει μεγαλώνοντας!
Το μόνο που χρειάζεται όπως μας πληροφορεί ο κ. Πιέρο, είναι καλή γνώση του υπολογιστή και ένα πράσινο ή μπλε πανί. Ο ηθοποιός φαντάζεται τον περιβάλλοντα χώρο και υποδύεται τον ρόλο του.
Άλλωστε η τεχνική των επιπέδων που αλληλοκαλύπτονται ώστε να συνθέσουν την τελική εικόνα που λαμβάνει ο θεατής είναι κάτι που εισπράττουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και κύρια στα βίντεο για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Όσο οι τεχνολογικές καινοτομίες κορυφώνονται, η δράση υπακούει σε όλο και αυστηρότερους «κανόνες» και διάλογοι και πλοκή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ουσιαστικά βέβαια το αποτέλεσμα δεν είναι παρά η σύνθεση ενός ελκυστικού και σύνθετου «παζλ», χωρίς αυτό να είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.

Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε το μαγικό κόσμο των visual effets το newsbeast.gr επισκέφτηκε τον κ. Πιέρο Λουρμπόπουλο, 3D animator και motion graphic designer, για μια μικρή ξενάγηση στον κόσμο της οπτικής πλάνης που μας ταξιδεύει έτη φωτός μακριά.



Όπως ενημερωθήκαμε η τεχνική του blue screen που σήμερα μας ταξιδεύει στα πλάσματα πίσω από τα τείχη, δεν είναι καινούργια. Πολύ πριν το χορό του εντυπωσιασμού που έσυρε το τελευταίο πετυχημένο δείγμα των οπτικών εφέ, «Gravity», αποσπώντας επτά, συνολικά, χρυσά αγαλματίδια, το πράσινο πανί είχε χρησιμοποιηθεί και σε ταινίες όπως ο «Μπεν Χουρ» και τα«Πουλιά».
Αλλά τα δείγματα της τεχνικής των computer animation, των CGI και του green screen που κατέκτησαν κοινό και κριτικούς δεν σταματούν εκεί. «Avatar», η «Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον»«Star Wars»«Πόλεμος των άστρων»«Ντικ Τρέισι», η «Ζωή του Πι»είναι μόνο μερικές τυχαίες αναφορές πετυχημένων οπτικών εφέ.
Χάριν μιας μικρής αναδρομής θα μπορούσε να αναφερθεί το «Sky Captain and the World of Tomorrow» ως η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με ολοκληρωτικά φωτορεαλιστικά σκηνικά σε CGI, στα οποία κινούνται αληθινοί ηθοποιοί. Παράλειψη θα ήταν βέβαια, μιας και τα οπτικά εφέ είναι συνυφασμένα με τον άγνωστο σε εμάς κόσμο του διαστήματος, να μην αναφερθεί η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκε ποτέ. Η ταινία «Le Voyage dans la Lune» (Ταξίδι στη Σελήνη), του Ζωρζ Μελιές έκανε πρεμιέρα στη Γαλλία την 1η Σεπτεμβρίου του 1902 και είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ιουλίου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη».
Σύμφωνα με το σενάριο σε μια σύναξη αστρονόμων, προτείνεται η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού στη Σελήνη. Μετά από διαφωνίες, εν τέλει οι παρευρισκόμενοι συναινούν και αρχίζουν να φτιάχνουν το διαστημόπλοιο τους ώσπου στο τέλος, με τη βοήθεια ενός τεράστιου κανονιού, εκτοξεύονται στο διάστημα.
Αν και στα μάτια του σημερινού θεατή τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνη την ταινία ωχριούν μπροστά στις εικόνες του σήμερα όπου η τεχνολογία υποτάσσεται στις επιθυμίες σκηνοθέτη και κινηματογραφικών δημιουργών αποτέλεσε μια από τις καινοτομίες της εποχής.
Χάρη σε αυτή ο «Σινεμάγος», όπως τον αποκαλούσαν τον σεναριογράφο, σκηνοθέτη και παραγωγό της ταινίας, Ζωρζ Μελιές, θεωρήθηκε πρωτοπόρος στις τεχνικές και στις αφηγηματικές εξελίξεις του πρώιμου κινηματογράφου. Άλλωστε πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο δούλευε σαν μάγος σε γαλλικό θέατρο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τις τεχνικές των ειδικών ή «μαγευτικών» εφέ...
Μερικά ακόμη χαρακτηριστικά παραδείγματα…

Πέτρος Βλάχος: Ενας πρωτοπόρος των οπτικών εφέ

ένα παλιότερο άρθρο του 2013, όταν πέθανε ο Πέτροσ Βλάχος (Πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=499147, αρθρογράφος: Γιάννης Ζουμπουλάκης)
(δείτε επίσης και https://en.wikipedia.org/wiki/Petro_Vlahos)



Στον τομέα του, τα ειδικά οπτικά εφέ, ο Πέτρος Βλάχος που πέθανε προ ημερών στο Λος Αντζελες σε ηλικία 96 ετών, ήταν _κυριολεκτικά_ ένας πρωτοπόρος του κινηματογράφου. Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει με τους ακούραστους εργάτες σε οποιονδήποτε τομέα, ο ελληνικής καταγωγής τεχνικός που γεννήθηκε στο Ράτον του Νέου Μεξικό δεν έγινε ποτέ ευρύτερα γνωστός πέραν της ίδιας της κινηματογραφικής κοινότητας στο Χόλιγουντ.

Ο Βλάχος υπήρξε ο άνθρωπος που έδωσε νέες βάσεις στην περίφημη τεχνική του blue screen (ή green screen) μέσω της οποίας οι ηθοποιοί έχουν την δυνατότητα να παίζουν χωρίς το φόντο που τελικά βλέπουμε πίσω τους στην μεγάλη ή στην μικρή οθόνη. Αν και η πρώτη φορά που η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε ήταν στην περιπέτεια φαντασίας «Ο κλέφτης της Βαγδάτης» το 1940, ο Βλάχος  στην δεκαετία του 1950 την ανέπτυξε περισσότερο χάρη σε μια ειδκή τεχνική μέσβω της οποίας γίνεται διαχωρισμός στα χρώματα.

Το αποτέλεσμα της τεχνικής αυτής μπορεί να φανεί σε ταινίες όπως το «Μπεν Χουρ» τουΓουίλιαμ Γουάιλερ (στη σκηνή των αρματοδρομιών του Κολοσσαίου) αλλά και στα «Πουλιά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ στην σκηνή όπου βλέπουμε τα πουλιά να επιτίθενται κατά της Τίπι Χέντρεν.

Εδώ και χρόνια η τεχνική που ωρίμασε μέσω του Βλάχου, χρησιμοποιείται κατά κόρον πλέον στις ακριβές κινηματογραφικές παραγωγές («300», «Avatar» κ.α.) αλλά και στην τηλεόραση (στην παρουσίαση των δελτίων καιρού για παράδειγμα). Τα θεμέλια της τεχνολογίας του Π. Βλάχου βρίσκονται σε ταινίες όπως ο «Πόλεμος των άστρων» τουΤζορτζ Λούκας, ο «Ντικ Τρέισι» του Γουόρεν Μπίτι αλλά και η πρόσφατη «Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι.

Κατά τραγική ειρωνεία, μια μόλις ημέρα πριν από τον θάνατο του Βλάχου, ο Μπιλ Τέιλορ, βραβευμένος με Οσκαρ υπεύθυνος οπτικών εφέ κινηματογράφου μίλησε για τον δάσκαλό του στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών λέγοντας ότι «οι εφευρέσεις του, άνοιξαν πόρτες στην κινηματογραφική βιομηχανία γιατί έδωσαν την δυνατότητα σε ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος να αναπτυχθεί περισσότερο και σήμερα να έχει τα περισσότερα κέρδη από κάθε άλλο».

Στον Πέτρο Βλάχο έχουν δοθεί πέντε ειδικά Οσκαρ (1961, 1965, 1993, 1994 και 1995) πολλά από τα οποία ήταν μοιρασμένα με τους συνεργάτες του.

Πριν και μετά τα οπτικά εφέ. Απομυθοποίηση του σινεμά, τώρα

Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/humor/prin-kai-meta-ta-optika-efe-apomythopoihsh-toy-sinema-twra.3836326.html



Η μαγεία των οπτικών εφέ μέσα από τα καρέ που μας βάζουν πίσω από τις κάμερες, στα στούντιο των γυρισμάτων. Από τους Avengers στο Game of Thrones και στο RoboCop, οι πρωταγωνιστές των ταινιών όπως δεν τους έχετε ξαναδεί

Κείμενο: Χρήστος Δεμέτης


Η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στον κόσμο του θεάματος να κάνει θαύματα. Η απογείωση των visual effects λαμβάνει χώρα στις sci-fi ταινίες, όπως το Star Wars που παίζεται αυτό τον καιρό.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια επιλογή από σκηνές πριν και μετά την ψηφιακή τους επεξεργασία. Στον κόσμο του κινηματογραφικού green-screen μια κούκλα μπορεί να μεταμορφωθεί σε δράκο ή σε τίγρη, όπως για παράδειγμα στο Game of Thrones ή τη "Ζωή του Πι", του Ανγκ Λι. Ο κόσμος των βιβλίων του Τόλκιν παίρνει σάρκα και οστά και οι 300 μεταφέρονται στο "φυσικό" τους περιβάλλον.
Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, αυτό που χρειάζεται είναι ένα πράσινο ή μπλε πανί. Ο ηθοποιός φαντάζεται τη σκηνή, τη μάχη ή το εικονιζόμενο τοπίο και υποδύεται τον ρόλο του. Στη συνέχεια γίνεται χρήση της τεχνικής των επιπέδων που αλληλοκαλύπτονται ώστε να συνθέσουν την τελική εικόνα που λαμβάνει ο θεατής.
Κάτι ανάλογο γίνεται και στα πάνελ με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Εκείνος που ανέπτυξε την τεχνική του blue screen (ή green screen αργότερα), ήταν ο ελληνικής καταγωγής και βραβευμένος με Όσκαρ,Πέτρος Βλάχος που πέθανε το 2013 στο Λος Άντζελες σε ηλικία 96 ετών. Η πρώτη φορά που η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε ήταν στην περιπέτεια φαντασίας "Ο κλέφτης της Βαγδάτης" το 1940. Ο Βλάχος στην δεκαετία του 1950 την ανέπτυξε περισσότερο χάρη σε μια ειδική τεχνική μέσω της οποίας γίνεται διαχωρισμός στα χρώματα.
Το αποτέλεσμα της τεχνικής αυτής μπορεί να φανεί σε ταινίες όπως το "Μπεν Χουρ" του Γουίλιαμ Γουάιλερ (στη σκηνή των αρματοδρομιών του Κολοσσαίου) αλλά και στα "Πουλιά" του Άλφρεντ Χίτσκοκ στην σκηνή όπου βλέπουμε τα πουλιά να επιτίθενται κατά της Τίπι Χέντρεν.

Για αρχή, ένα βίντεο:



Περισσότερες εικόνες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο: http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/humor/prin-kai-meta-ta-optika-efe-apomythopoihsh-toy-sinema-twra.3836326.html

special effects στον κινηματογράφο: μυθικά τέρατα, φανταστικά πλάσματα και αισθητήρες (σένσορες)


"The Hobbit: The Desolation of Smaug": Ο Benedict Cumberbatch ερμηνεύει το ρόλο ενός δράκου ντυμένος με αισθητήρες κίνησης


Δημιουργώντας το Γκόλουμ, τις κινήσεις και τις εκφράσεις του στον "Άρχοντα των Δακτυλιδιών":


"Motion capture" για τη δημιουργία κινήσεων και συναισθημάτων στους φανταστικούς χαρακτήρες της ταινίας "AVATAR":


"Motion capture" για τους πιθήκους στον "Πλανήτη των Πιθήκων":




Δράκοι και μάχες στο Game of Thrones:

Harry Potter: ειδικά εφέ (making of)


AIice in Wonderland: ειδικά εφέ (making of)


ειδικά εφέ στον σύγχρονο κινηματογράφο (movie special effects): σκηνές καταστροφής


"The Impossible": πως φτιάχνεται ένα τεράστιο κύμα!



Μια τεχνητή πλημμύρα στο υπόγειο μετρό, στην ταινία "METRO":



"FINAL DESTINATION": γυρίσματα και οπτικά εφέ για τη σκηνή της κατάρρευσης μιας γέφυρας!

ειδικά εφέ στον σύγχρονο κινηματογράφο (movie special effects): making of

Μερικά βίντεο που μας βοηθούν να αποκτήσουμε μια εικόνα για τα ειδικά οπτικά εφέ στον κινηματογράφο, τον τρόπο που γίνεται η κινηματογράφιση με πράσινη οθόνη, μετρήματα και αισθητήρες (σένσορες) και ο μετέπειτα συνδυασμός των πλάνων με 3d εφέ:




Γυρίσματα από την τριλογία "THE MATRIX":



Από τα γυρίσματα του "ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ":
(δείτε επίσης: http://www.dailymotion.com/video/x4qxxf_titanic-behind-the-scenes-visual-ef_shortfilms)




"INCEPTION":


Γυρίσματα από την ταινία "GRAVITY":

Οι οπτικοακουστικές τέχνες στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

"Διαφημιστικά" μηνύματα για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ελευθερίας και γενικά των στόχων της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, μέσα από καταπληκτικά animation και spot, καθώς η κινούμενη (και μη) εικόνα είναι μια διεθνής γλώσσα κατανοητή από όλους μας:

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Bear Story

Θυμάστε το animation "Bear Story" που είδαμε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα; Διακρίθηκε με διάφορα βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ, αλλά πριν μερικές μέρες τιμήθηκε και με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους!

Η υπόθεση της ταινίας: Ένας γέρος αρκούδος πηγαίνει καθημερινά στη γωνιά ενός πολυσύχναστου δρόμου. Στήνει ένα μικρό ξύλινο θέατρο με τσίγκινες κούκλες που φτιάχνει ο ίδιος. Για ένα κέρμα, ο αρκούδος θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό, οι μαριονέτες αρχίζουν να κινούνται και μέσα στο κουτί εκυλίσσεται μια ιστορία. Μέσα από το ματάκι, οι περαστικοί βλέπουν τη ζωή ενός αρκούδου του τσίρκου που λαχταράει να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Ο σκηνοθέτης: Ο Γκάμπριελ Οζόριο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Χιλής και αργότερα ειδικεύτηκε στο 3D animation. Αφού εργάστηκε στη διαφήμιση και σε τηλεοπτικές σειρές, ίδρυσε το δικό του στούντιο, το Punkrobot. Από το 2008 σκηνοθετεί τηλεοπτικές παραγωγές για το παιδικό κοινό. Η ιστορία μιαςαρκούδας είναι η πρώτη του ταινία μικρού μήκους 3D animation.


Trailer BEAR STORY / HISTORIA DE UN OSO from Punkrobot Studio on Vimeo.